FAQ 2016-10-21T08:42:21+00:00

Често задавани въпроси (FAQ)
Ние сме съставили кратък списък на въпросите, които се задават най-често от нашите клиенти. Ако не виждате отговора на своя въпрос, моля обадете ни се на (+359) 988 97 99 97 или ни пишете от контакната форма.

Домейн 2016-07-29T19:27:11+00:00

В: Какво е Домейн (Domain Name) ?
О: Добро обяснение има на Уикипедия. Най общо казано е нужно вие да регистрирате уникално, избрано от вас, собствено име с което желаете да бъдете откривани в мрежата. Реално това е името, под което ще се разположи вашия уеб сайт или онлайн магазин и ще бъде публикувана в световната мрежа.

В: Какво е IP-Адрес?
О: Всичко в Интернет отговаря на определен IP-адрес. IP-адреса представлява поредица от /например 129.000.000.001/. Всеки домен има уникален цифров номер. Реално е невъзможно за на нас хората да запомним тези поредици от цифри и така се въвежда термина – Домейн име.

В: Какво означават съкращенията .com, .bg, .org, .net и други подобни?
О: При създаването на Световната мрежа, наречете я както желаете: WWW., Интернет или просто НЕТ, се създават няколко домейн разширения който трябва да отговарят за различни дейности и да организират търсенето по дейност.

  • Домейн разширението „.com“ е създадено за да отговори на търсенето и предлагането,  това е съкратено от думата „commercial“, превежда се като „Търговски“ или „Търговия“.
  • Домейна разширението „.net“ е взето от Английската дума „network„. Тук се има в предвид Интернет мрежа, Телевизионна или Корпоративна мрежа.
  • Домейна разширението „.org“ е съкратено от думата „organization„, в превод – „Организация“. Разширението принципно се използва за организации с нестопанска цел. Може би единственото разширение което запазва своята първоначална идея.

В: Мога ли да прочета повече по темата?
О:Да. Предоставяме връзка за всеки желаещ да научи нещо повече по темата – Виж повече…

В:Какво е Домейн разширение от Първо ниво?
О: Домейните от Първо ниво „.com„, .net и .org са най-старите пуснати в продажба. Първият домейн в света е купен на през 1985 година и е с разширение „.com“ – това е symbolics.com. Разбира се продажбите и печалбите са на първо място в света на Бизнес.

Думата на Админа: Принципно „Интернет“ е създаден с цел образование и свободен достъп до информацията между всеки потребител – НЕЩО КОЕТО ВЕЧЕ СЕ ЗАБРАВЯ. И сега имаме създадени доста ненужни домейн разширения и най-лошото е продължават да се плодят.

В: Какво е домейн разширението – .bg?
О: Разширението е предназначено за потребители от България.

В: Какво е домейн разширението – .eu?
О: Разширението е предназначено за потребители от цялата Европейска Общност. Нужно е да се съобразяваме с езика или езиците на сайта.

В: Какво е домейн разширението – .com?
О: Почти всички маркетингови специалисти са на мнение, че домейнът от високо ниво .com ще остане завинаги Номер 1 като избор на име за комерсиален сайт. Това са и най-скъпо продаваните домейни по световните домейн-аукциони. Com е съкращение от английската дума commercial и е най-използваният от всички домейни от високо ниво – до момента са изкупени над 100 милиона .com домейна. На .com домейни има изградени не само комерсиални, но също и множество лични страници.

В: Как да получа повече информация ДОМЕЙН Разширенията?
О: Повече информация свързана с избор на домейн разширение можете да получите от – Виж повече…

Уеб Хостинг 2016-07-29T17:12:31+00:00

В: Какво е Хостинг?
О: Добро обяснение има на Уикипедия и този линк. Най общо казано, Хостинг е услуга осигуряваща място за съхранение и бърз достъп до вашите файлове, били те текстови, изображения или видео. Теоретично и домашния ви компютър може да стане Хостинг , но по изгодно е да наемете от многото фирми предлагащи този вид услуги.

В: Какви са видове е Хостинг?
О: Споделен Хостинг – оптимален вариант за стартиране. Споделен хостинг е среда в която множество уеб сайтове се сервират през един сървър. Споделен хостинг е най-разпространеният метод на хостинг, подходящ е за малки до средни сайтове с лека до умерена натовареност на уеб трафик.

В: Какво е Трафик?
О: Трафик е количеството данни, които могат да се предават в даден момент към сървър. Повече потребители водят до по-голям размер на трафика на сайта и сървъра трябва да се справи със всички заявки по едно и също време.

В: Може ли да си поръчам Хостиг с НЕограничен трафик?
О: Не! Няма понятие – НЕограничен трафик или НЕограничено дисково пространство, просто не е възможно, тъй като всеки хардуер си има ограничения.

В: Как да избера правилен Хостинг план за мен?
О: Започнете с възможно най-евтиния предлаган Хостинг план. Ако имате повече посещения винаги можете да преминете към по-добър.

В: Какво е Реселър Хостинг (Reseller hosting)?
О: Риселър Хостиг е услуга използвана от Уеб Агенции и Фирми изработващи или поддържащи уеб сайтове и онлайн магазини. В борбата за повече клиенти ви се предлага изработка на сайт с включен хостиг на нищожни цени, цени от порядъка на 125.00 за уеб сайт и 250.00 лева за онлайн магазин. Това е крайна цена за готов сайт с платен за 12 месеца хостиг и домейн?! Това е супер евтино, а къде уловката? За уловките вижте тази публикация в нашия Блог – Виж повече…

В: Защо вашите цени са много по-високи?
О: Нашите цени са ниски и са съобразени със стандарта в България. Ние сме екип от хора на свободна практика работещи най-вече за чуждестранни проекти. Ние нямаме за цел да се обогатяваме за сметка на Българските граждани и Фирми, а да предложим нашите услуги и тук.
В: Какви са видове е Хостинг?
О:

В: Как да избера Хостинг компания в България?
О: Има голям избор. Препоръчително е да търсите утвърдени вече компании с добър хардуер. Не търсете ниска цена, цените са принципно много близки, но евтините решения често водят до големи проблеми. Има две сериозни фирми в България, може би има и трета която се опитва да им бъде конкурент. Просто наберете в търсачката: „хостинг услуги българия“ и сами сравнете предложенията.
Разбира се ако решите да работите с нас ние ще изберем оптималния план и компания за вас.

В: Как да избера Хостинг компания извън България?
О: Това е сложен въпрос свързан с много съществени и важни детайли. Основно правило е да се избере първо езика и държавата и тогава да се търси сериозна фирма за хостинг услуги. Има редица от сложни за планиране и реализация проблеми с хостинг в друга държава. Ако изключим Азия, Америка и Австралия и се работи само за Европа – услугите от големите Български фирми са добри. Разбира се ако решите да работите с нас ние ще изберем оптималния план и компания за вас.

В: Има ли други видове Хостинг?
О: Да, има доста други варианти и предложения. Всичко опира до нужда. Споделения хостинг , подчертава ме – на ваше име, а не Реселър Хостинг е добро първо решение. Допълнение: Ако само незнаете и се окаже, че вашия трафик е нарастнал, Хостинг компанията ще ви изпрати съобщение, че черпите повече от допустимото за вашия план. Те сами щее ви предложат, да преминете към по-добър. Моля, не бъркайте Рекламните мейли със системните съобщения.

За колко време се изработва сайт? 2016-07-29T09:34:25+00:00

Колко време отнема да се изгради един сайт?
О: Относително е. Нашите стандартни уеб сайтове с 6 броя страници отнемат около 10 дни, за да се създаде, ако клиента ние предоставил цялата необходима информация и има закупен хостинг и домейн име. Нашите сайтове за електронна търговия – онлайн магазини уебсайтове отнемат около 14 дни, но за около 20 примерни продукта. Всеки проект е различен.

Бързината при изработка според нас не е фактор при работата. ФАКТОР Е КАЧЕСТВОТО.

Повечето клиенти стартиращи нов проект имат желание, но нямат подготвен снимков и текстов материал. В идеалния вариант един сайт може да бъде създаден за 3-4 дни и 1 ден за тестове, общо до 5 дни. Става дума за стандартен сайт с 6 страници:
1. Начало
2. Продукти
3. услуги
4. За нас
5. Контакти
6. Блог

Първи стъпки 2016-07-29T15:35:42+00:00

В: Какъв е работния процес на изработка на сайт?
О: Има няколко стъпки в процеса на изработка:

1. КОНЦЕПЦИЯ – Ако проектът(уеб сайт или онлайн магазин) е вече готов, ние ще прегледаме и анализираме съдържанието давайки препоръки за подобрения и нужния Редизайн. Ако ще изработваме нов уеб проект, ние започваме с обсъждане на целта, нужната функционалност и предпочитана от клиента визия на сайта или онлан магазина.
2. ИЗРАБОТКА – Вие съставяте и ни предоставяте цялото съдържание на уебсайта, включително всички текстове, изображения или видео файлове.
3. ИДЕЕН ПРОЕКТ – Следвайки предпочитаната от клиента визия, създаваме концепция за начална страница и подстраници, включително цветове, шрифтове, стил на изображението и оформление.
4. СТРУКТУРА – Когато сме получили цялото съдържание в окончателния си вариант, ние го преразгледа и редактираме при нужда, определяйки най-добрият начин за организиране на цялата информацията. Структурата на сайта и неговата функционалност и бъдещо класиране се базира на тази организационна схема.
5. КОНТРОЛ на СЪДЪРЖАНИЕТО – След преглед на първоначалния проект, клиента има възможност да поиска да бъдат направени промени.
6. ИЗПЪЛНЕНИЕ – След като извършим промените и получим одобрение си върху визията, функционалността и дизайна, ще преминем към изпълнение.
7. СЪДЪРЖАНИЕ на СТРАНИЦИТЕ – Качваме и организираме всички страници, когато имаме цялата предоставена от клиента информация, която ще бъде показвана в сайта.
8. ТЕСТВАНЕ – Извършваме проверка чрез серия от тестове, за да сме сигурени, че всичко работи коректно. Вие мате възможност сами да проверите функционалността на сайта.
9. Стартиране – След проверка от ваша страна и вашето одобрение, ние стартираме уеб сайта в търсачките.
10. КРАЙ – Това бележи край на работния процес по изработката на сайта или онлайн магазина.

В: Какъв е начина на оптимизиране на сайт или онлайн магазин?
О: Повечето проекти за сайтове и онлайн магазини разработени от Маканет са Оптимизирани за търсачки. Препоръчваме на нашите клиенти при стартиране на нов проект да инвестират малка сума в пакета – SEO Start. Това е добро решение за клиенти с ограничен бюджет, водещо до много добри резултати.
Ако имате нужда от SEO на вече готов, но изработен не от нас сайт или магазин вижте други наши пакети на МАКАНЕТ SEO.

Действия при оптимизация:

1. Предварителен анализ на клиентския уеб сайт или онлайн магазин.
2. Пълен анализ по критерии зададени от клиента.
3. Изготвяне и изпращане на доклад с препоръки към клиента.
4. Извършване на необходимите действия описани в препоръката, ако клиента желае да извършим промените.

Колко струва един уеб сайт ? 2016-08-02T12:14:50+00:00

В: Какви са цените за изработка?
О: Цената на един сайт може да варира в зависимост от множество фактори. Тема(theme) – определя цялостната визия: дизайна, шрифтове, цветове и други. Плъгини(plugin) – безплатни и платени плъгини за пълноценна работа. Допълнителна свързаност, корекции или разработка на PHP кода.

В: Какъв е начинът на плащане?
О: Проектът започва с авансово плащане на 50% от цялата стойност по БАНКОВ ПЪТ. След уточняване на дизайна и конкретизиране на подробностите. Разликата от 50% се заплаща едва след като сме завършили и изпълнили проекта, изчистили сме всички малки детайли и вашия сайт е вече напълно работеш и функционален.

В: Издавате ли фактури?
О: Разбира се. За всички дейности извършени от нас се издава фактура. За плащания към трети страни, разни документи или фактури се издават от тях.

В: Какво е трета страна?
О: Пример за трета страна е реклама в Google AdWords или Facebook. Рекламата в Google се заплаща на тях, ние можем да извършим – правилен подбор на думите за реклама, местоположение, час, количество, насоченост и др. За извършените от нас действия , можем да ви дадем фактура.

В: Каква е цената за поддръжка?
О: Цена се определя след анализ на сайта а поддръжката се разделя на няколко категории:
1. Техническа – техничестката поддръжка на сайта или онлайн магазина отговаря за неговата непрестанна 24/7 часа работа.
2. Редакторска – поддръжката на редактора включва: промяна и редакция на текстове, изображения, видео, цени и други по самия сайт или онлайн магазин.
3. SEO – оптимизирането на магазина или уеб сайта е продължителен процес. SEO поддръжката включва всички действия за по-добро класиране в търсачките.
4. АДМИН – административна поддръжка всички от изброените по-горе. Тя включва всички дейности в едно, пълен пакет.

В: Каква е цената за редизайн на сайт или онлайн магазин?
О: Цената може да бъде определена само след пълен анализ на вашия сайт. В някой случай се налага сайта да бъде направен от начало на друга система. Примерно сайт изработен на JOOMLA, да бъде прехвърлен на WordPress или друга система. Всеки клиент може да поръча нашата услуга – Маканет Анализ.